Bostadsbyggande i Skäggetorp får kritik

Uppdaterad
Publicerad

I Skäggetorp norr om centrala Linköping planerar nu kommunen att bygga villor och radhus i integrationssyfte. Men det tycker inte Hushållningssällskapet är någon bra idé, eftersom det har odlingsprojekt på fältet intill.

Den förra politiska ledningen i Linköping, med Centerpartiet i spetsen, satte i samråd med övriga partier ett gemensamt mål att inte bygga på mer än tre procent av jordbruksmarken. Men ändå blev Linköping just under den perioden den kommun i landet som exploaterar mest jordbruksmark.

LÄS MER: Linköping bygger mest på jordbruksmark

En dålig idé

Det nuvarande styret planerar nu att i integrationssyfte bygga villor och radhus på en åker på västra sidan om höghusen i Skäggetorp. Men det tycker Hushållningssällskapet som arrenderar åkern bredvid är en dålig idé.

– Vi är extremt noggranna med att den här försöksmarken ska hållas ren från annan påverkan, säger Katarina Wiklund, vd för Hushållningssällskapet Östergötland.

Testar grödor åt universitetet

Hushållningssällskapet använder fältet till att testa grödor av olika slag för olika uppdragsgivares räkning, bland annat Linköpings universitet. Deras åker är indelad i olika försökrsrutor.

– Varje sån här försöksruta är värd väldigt mycket pengar för oss, säger Katarina Wiklund.

C håller med

Men det är inte bara Hushållningssällskapet som är negativt till att åkern i Skäggetorp bebyggs. Centerpartiet menar att den nya ledningen om Skäggetorpsplanerna träder i kraft överskrider treprocentsmålet och frångår den gemensamma översiktsplanen.

– I Skäggetorp gör man det enkla valet och bygger där det inte finns någonting. Det viktiga hade varit att bygga in mot staden och inte bort från staden. Och man bygger på Europas bästa åkermark, säger Muharrem Demirok (C), vice ordförande i Linköpings samhällsbyggnadsnämnd.

”Viktig fråga att vi hushåller med marken”

Enligt Elias Aguierre (S) som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden kommer Linköping under hans styre inte fortsätta vara den kommun som exploaterar mest jordbruksmark.

– Det är vår tydliga ambition att vi inte ska göra det. För det är en viktig fråga att vi hushåller med marken, säger han.

TV: Negativa reaktioner mot bostadsbyggande i Skäggetorp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.