Foto: SVT

Linköping bygger mest på jordbruksmark

Uppdaterad
Publicerad

Linköping är den kommun i landet som exploaterar mest jordbruksmark för att exempelvis bygga på.

– Vi tar ju den bästa åkermarken. Det tycker jag är lite synd, men det är lättare att bygga på bra åkermark, säger Göran Andersson på Bökestad gård i utkanten av Linköping.

Göran Andersson arrenderar en del av sin mark av Linköpings kommun. Nyligen har kommunen sagt upp 30-40 hektar av arrendet för att kunna använda marken till annat. Bland annat finns planer på att förlänga det närbelägna flygfältet.

Exploaterar mer än hela Sörmland

Jordbruksverkets statistik gäller åren 2011-2015 och visar att Linköping är den kommun i landet som exploaterar mest jordbruksmark. I det inräknas både åkermark och betesmark. Under de fem år som omfattas av undersökningen exploaterade Linköping 117,7 hektar jordburksmark. Det är mer än hela Sörmlands län under samma period.

Marknaden styr ofta

Elias Aguirre är socialdemokratisk ordförande i  samhällsbyggnadsnämnden i Linköping. Han menar att det till stor del är marknaden som avgör var det blir bostäder. Närhet till städernas centrum gör nya bostäder attraktiva och då vill gärna byggherrarna bygga just där.

– Och i Linköping har vi mycket åkermark nära staden, säger Elias Aguirre (S) till SVT.

Göran Andersson på Bökestad gård menar att det är väldigt definitiva beslut som politikerna tar.

– Har man en gång byggt på marken så är den ju förstörd, säger han till SVT.

TV: Hör lantbrukaren och politikern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.