Foto: TT

Nu ska drönartrafiken synas

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan man använda drönare i framtiden? Och vilka regler ska gälla för att de obemannade farkosterna ska kunna samsas med den övriga flygtrafiken? Det ska nu forskare vid Linköpings universitet, LiU, försöka reda ut.

Forskningsprojektet kommer att pågå i två år och leds av biträdande professorn Jonas Lundberg vid Avdelningen medie- och informationsteknik vid LiU.

Det forskarna kommer fram till ska senare visualiseras i 3D med mallar från bland annat Norrköping och Norrköpings flygplats.

Drönare

– Visualiseringen tillsammans med vanliga översiktskartor kommer att ge oss ett bra underlag för diskussioner och erfarenhetsutbyte, säger Jonas Lundberg i ett pressmeddelande.

Transportera varor i framtiden

Forskarna kommer att samarbeta med drönartillverkare, flygledare och Norrköpings stad för att tillsammans svara på frågor om eventuella framtida regler för de obemannade farkosterna och hur trafikledningen av dem skulle kunna se ut.

I uppdraget ingår även att titta på hur drönare skulle kunna användas som transport av varor mellan staden och flygplatsen.

– Vi vet ju inte om vi vill ha det så, men det är ett scenario vi ska titta på. Det finns ju många forskningsfrågor i det här, men någonstans måste vi börja, säger Jonas Lundberg.

”En begränsad resurs”

Parallellt med forskningen om drönare pågår även ett fyraårigt projekt där andra forskare tittar på effektiva rutter och modeller för att bedöma vilken kapacitet drönartrafik i luftrummet kan ha. De båda forskargrupperna, som båda är knutna till LiU, kommer att samarbeta.

Även Luftfartsverket har visat intresse för projekten.

– En central fråga i båda projekten är hur vi bäst nyttjar luftrummet, som är en begränsad resurs. Den vanliga trafiken och drönartrafiken måste fungera tillsammans och på ett säkert och effektivt sätt, säger Billy Josefsson från Luftfartsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet