I regionen rör det sig om ett tjugotal bilar som polisen nu skickar iväg för ett mjukvarubyte. Foto: Johannes Weckström/SVT

Polisens nya bilar tas ur tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Polisens nya Volvobilar har visat sig ha ett mycket allvarligt mjukvarufel. Därför har 116 polisbilar ställts undan, i Östergötland rör det sig om ett tiotal.

Felet påverkar både styrservon och bromsservon. Bilen stänger helt enkelt av motorn, tillfälligt, under färd. Bilens lyse och radio kan också påverkas. Det handlar om en ny modell Volvobilar från 2016.

– Det är allvarligt. Många farliga saker kan hända om det här sker under till exempel en utryckning, säger Fredrik Kliman, polisens presstalesman för polisen i Östergötland.

Bilarna ska repareras

Som tidigast så ska bilarna kunna repareras till fredagen.

– Fordonen måste till en auktoriserad verkstad men det verkar inte som att det kommer ta jättelång tid att åtgärda, säger Fredrik Kliman.

Polispatrullerna byter nu till andra fordon och det ska inte ha uppstått någon fordonsbrist.

– Nej, vi har använt andra fordon. Kortsiktigt är det inga problem. På lång sikt är det såklart inte bra att stå utan så här många fordon. Som tur är har inga akuta ärenden påverkats. Lyckligtvis har heller inga incidenter inträffar när bilarna har använts, säger Fredrik Kliman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.