Wildfire klarar premiärdatumet

Uppdaterad
Publicerad

Kolmårdens nya berg- och dalbana kommer att öppna den 18 juni. Under byggstrejken såg premiärdatumet ut att vara i fara men nu meddelar djurparken att datumet kvarstår.

Det omtvistade storbygget Wildfire på Kolmårdens djurpark i Norrköping har stött på många hinder under byggtiden.

Byggde utan lov

Hösten 2014 avslöjade SVT Nyheter Öst att bygget av berg- och dalbanan smygstartats utan att kommunen godkänt bygglovsansökan. De fick då ett vite på 888.000 kronor. Norrköpings kommun gav senare under hösten klartecken för bygget men det överklagades till länsstyrelsen av ett 20-tal grannar till djurparken. Länsstyrelsen avslog sedan bygglovet. Kolmårdens djurpark överklagade då till Mark- och miljödomstolen som beslutat att pröva ärendet.

Kolmårdens berg- och dalbana

18 juni kvarstår

Under tiden har bygget pågått och nu räknar djurparken med att kunna köra den första turen den 18 juni i år trots att de inte fått klartecken från Mark- och miljödomstolen än.

Wildfire är en så kallad ”Mega coaster” och är tänkt att bli årets nyhet i Kolmårdens djurpark. Berg- och dalbanan byggs huvudsakligen i svenskt trä under ledning av specialister på just berg- och dalbanebyggen.

Fakta om Wildfire

– Längd: 1300 meter 

– Höjd: 57 meter

– Åktid: 120 sekunder

– Hastighet: 113 km/h

– Lutning: 83 grader

– Höjd över havet: 132 meter

– Antal inversioner: 3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolmårdens berg- och dalbana

Mer i ämnet