Flygentusiaster putsar på en DC3. Foto: SVT

Gamla klassiker putsas för flygjubileum

Publicerad

Frivilliga håller just på att polera en hel DC3:a inför flygdagarna på Malmen i helgen.

– Det är ett gammalt fint flygplan som förtjänar det, säger Christer Tufvander till SVT Nyheter Öst.

Christer är en av de flygentusiaster som helt frivilligt ställer upp för att putsa rent planet från oxid. Den här DC3:an har stått utomhus alldeles utanför entrén till Flygvapenmuseum under en längre tid och det är därför det behöver putsas.

Flygdagar nu i helgen

Anledningen till att putsandet sker just nu är att Flygvapnet i år fyller 90 år. Under helgen 27-28 augusti firas detta med flyguppvisningar i Linköping. Då kan publiken få se flera gamla plan i luften. Några som man hoppas kunna visa upp är Saab B17, försvarets helikopter fyra och J 35 Draken.

Malmen – en plats med historia

Att firandet sker på Malmen är synnerligen passande om man kan svensk flyghistoria. Hit kom nämligen baron Carl Cederström 1911 för att visa upp nyheten ”flygmaskin” för nyfikna Linköpingsbor. Han blev innehavare av det första svenska flygcertifikatet. År 1912 bestämde han sig för starta en flygskola på Malmen.

Två flygavdelningar slogs ihop

Flygvapnets riktiga födelsedag är redan förbi. Det var 1 juli 1926 som Flygvapnet bildades då man slog ihop arméns och marinens flygväsen. En av de platser som sågs som lämpliga för flygverksamhet var just Malmen utanför Linköping. Där placerades tredje flygkåren, som senare fick namnet F3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.