Rekordresultat för IFK Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Koncernbokslutet visar en vinst på 30 miljoner kronor och ett eget kapital på 70 miljoner. Klubben har aldrig någonsin tidigare visat ett så starkt resultat.

– Vilket också är en förutsättning för att vi ska kunna nå målsättningen att vara ett topplag inom svensk fotboll över tid – inte bara idag och imorgon, säger Kjell Johnson Branzell, styrelsens ekonomiansvarige, i ett pressmeddelande.

I koncernbokslutet visas alltså ett resultat på 30 miljoner kronor. År 2014 var siffran högre, 32,7 miljoner, men då fanns försäljningen av mark till flerbostadshus runt arenan med, en engångspost.

Moderföreningen visar ett resultat på 28,5 miljoner kronor för 2016. Det är rekord och klart bättre än förlusterna på 7,9 Mkr 2015 och 2,7 Mkr för 2014.

Ökade publikintäkter

Även på publiksidan är siffrorna positiva. Där ökade intäkterna med 50 procent eller från 14 miljoner kronor 2015 till 21 miljoner i fjol. Klubbens mål för i år är att öka ytterligare 15 procent. 

Att ha pengar i kassakistan ser IFK som viktigt för att långsiktig vara en hållbar förening. 

– Vi behöver en likviditetsreserv på ett antal miljoner för oförutsedda händelser. Samtidigt vet vi om att vi backar mellan fem och tio miljoner på driften varje år om vi inte säljer spelare, så ser det ut. 

– Pengarna vill vi investera i sådant som ger ett löpande överskott så att vi kan utveckla vår verksamhet. 

Satsningar på Himmelstalund 

Klubben har nu fler anställda icke spelande än fotbollsspelare. Totalt 80 heltidsanställda och 450 timanställda. Bland IFK:s framtidsplaner finns en ny fotbollscamp på Himmelstalund. Föreningen pratar med kommunen om att överta ansvaret för de befintliga fotbollsplanerna på norra sidan Himmelstalund. Man vill bland annat bygga en inomhushall där.  

Klubben tänker sig finansiera hela denna 25 miljonerssatsning och skriver att de ser det som ett steg att utveckla ungdomsfotbollen och vara till nytta för all fotboll i hela regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.