Elias Aguirre (S) och Åsa Wennergren (L). Foto: Linköpings kommun

S önskar mer kameraövervakning kring Linköpings skolor

Publicerad

Socialdemokraterna i Linköping anser att ökad kameraövervakning kring skolorna krävs för att komma till rätta med skadegörelse och klotter. Nu lämnar partiet in en motion till kommunfullmäktige med det kravet.

– Övervakningskameror är långt ifrån den enda insatsen vi behöver för att skapa trygga skolor, men det är en avgörande början att skoldagen inte startar med att personalen får sopa upp glassplitter, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd i opposition.

Anser processen krånglig

Enligt ett pressmeddelande från partiet har redan idag ett tiotal skolor i kommunen olika typer av kameraövervakning. S menar dock att processen för att få sätta upp kameror är krånglig och långsam. De vill att steg tas för att underlätta uppsättning av kameror där det behövs.

Linköping

– Det flödar in rapporter om ny skadegörelse och det stör tryggheten och undervisningen. Det senaste exemplet är Linghemsskolan där rektorn vädjat till föräldrar om uppmärksamhet, säger Aguirre.

Utredningar görs

Ordföranden i bildningsnämnden, Åsa Wennergren (L), menar att kommunen har en kamerapolicy där det görs utredningar av säkerhetsavdelningen innan kameror sätts upp. Hon håller inte riktigt med om att skadegörelsen skulle ha ökat.

– Jag pratade med utbildningsdirektören tidigare idag och jag upplever inte att det varit mer skadegörelse.

Personlig integritet

Hon anser också att det är viktig att göra utredningarna görs.

– Jag tycker man ska vara restriktiv. Den personliga integriteten är viktig. Kanske går det att hitta andra åtgärder? Men finns det stora problem, är det klart att vi måste lyssna på skolorna.

Wennergren tycker att om man vill ändra på förfarandet, är det själva kamerapolicyn som ska ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet