Foto: SVT

Saab-invasion i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har årets internationella träff för Saab-ägare hållits i Östergötland.

Under lördagen besökte Saab-fantasterna Linköping, som är en mycket viktig plats även för Saabs bilutveckling. 1946 byggdes nämligen den första prototypen, den så kallade Ursaaben just i Linköping. Året efter presenterades den, och Sverige hade fått ytterligare ett bilmärke.

– Det är ju svensk industrihistoria, säger John Müller. Han har kört sin 60-talsbil från Bestorp utanför Linköping till söndagens träffplats, Vadstena.

Idag går det inte att köpa någon ny bil av märket Saab. Det hindrar dock inte intresserade att träffas och prata om sina bilar en gång per år. Intsaab, som träffen kallas, är den årliga internationella träffen för Saab-entusiaster. I år arrangerades den av Svenska Saabklubben.

Bilar från alla generationer fanns på plats, allt från tvåtaktsosande 60-talare till de allra sista Saab-modellerna som tillverkats.

Runt tusen bilar

Drygt 600 hade föranmält sig och med besökare som bara kommer över dagen var det nog nästan tusen bilar på plats utanför slottet i Vadstena. Längst ressträcka hade bilfantaster från USA, men de tog inte sina bilar med sig. Språk som hördes runt bilarna var tyska, nederländska, estniska och engelska.

Nästa års internationella Saab-träff kommer att hållas i Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.