Foto: TT

Säger upp avtalen med samtliga flyktingboenden

Uppdaterad
Publicerad

I juli 2017 sänker regeringen kommunernas ersättning för ensamkommande barn och ungdomar. Detta har gjort att Linköpings kommun nu säger upp avtalen med alla boenden, såväl kommunala som privata.

Det är omsorgsnämnden som tagit beslutet om att säga upp alla avtal. Tanken är dock att nya avtal ska slutas utifrån den nya ersättningen. I dagsläget uppgår ersättningen för ett ensamkommande barn under 18 år till 1900 kronor per dag, samma summa gäller för ungdomar över 18 år. Från den 1 juli 2017 sänks ersättningen till 1350 kronor för barn och till 750 kronor för ungdomar över 18 år.

100 miljoner kronor mindre

Beslutet innebär att Linköpings kommun kommer att få 100 miljoner kronor mindre i ersättning per år, detta ligger till grund för beslutet om att säga upp de nuvarande kontrakten. Omsorgsnämnden menar att de kommunala medarbetarna och de privata utövarna hittills har gjort goda insatser för att hjälpa människor på flykt.

– Det är vi stolta över att ha gjort, men ansvaret för kostnaderna ligger på staten och det ska vi inte ta över. Därför säger vi upp det befintliga avtalet så att vi kan få nya avtal på plats utifrån de nya villkoren, säger Daniel Andersson (L), ordförande i omsorgsnämnden, i ett pressmeddelande.

430 ensamkommande ungdomar

Antalet ensamkommande ungdomar har minskat successivt det senaste året. Kommunen har sammanlagt 430 ensamkommande ungdomar som de omsörjer. Fram till augusti i år har 24 nya ungdomar anlänt, men samtidigt lämnar även en del för att till exempel flytta över till Migrationsverkets anläggningar eller gå vidare in i vuxenlivet.

– Det kommer mycket färre barn nu än förra hösten och antalet som lämnar systemet är fler än antalet nyanlända. Därför har behovet av platser minskat, säger Daniel Andersson.

Flyktingboende stänger

Ytterligare en åtgärd som omsorgsnämnden kommer att genomföra är stängningen av boendet för ensamkommande ungdomar i Örtomta skola. Boendet öppnade i slutet av förra året, men då antalet ungdomar har minskat och lokalerna inte har rätt förutsättningar väljer nämnden att säga upp hyresavtalet med Lejonfastigheter. Avtalet sägs upp den 30 december i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.