Foto: Jasmine Stavenow/SLU

Sälsäkra burar ska minska skador

Uppdaterad
Publicerad

Sälbeståndet i Sverige växer, vilket hotar kustfisket och skapar konflikt mellan fiskare och sälar. Men forskarna hoppas att smart konstruerade burar ska lösa problemet.

– Det svenska kustfisket står på randen till kollaps genom att de ökande sälbestånden längs hela svenska kusten skapar en konflikt med fisket. Den mest hållbara lösningen är att aktivt utveckla alternativa fiskeredskap som både är sälsäkra, men även selektiva i sin fångst, säger Sara Königson, forskare på program Sälar och Fiske vid SLU Aqua:s kustlaboratorium.

Hon har arbetat i mer än 15 år med utveckling av fiskeredskap och konflikten mellan fiskare och sälar. Sälen beräknas orsaka skador, dvs förlust av fisk och förstörda redskap, för cirka 50 miljoner kronor om året för kustfisket.

Vill minimera skador

Speciellt hårt drabbat är garnfisket efter torsk i Östersjön. De senaste åren har därför programmet Sälar och Fiske fokuserat på att ta fram burar som kan fånga torsk och minimera de skador som sälar orsakar.

– Det är viktigt att konstruera burarna så att inte sälen blir så intresserad av fisken och att den inte kan skada buren. Om ingångarna dessutom förses med en liten nätstrut kan fångsten ökas. För även om färre fiskar simmar in i buren om där finns en strut i ingången, så hindrar struten effektivt fisk från att simma ut igen, säger Peter Ljungberg, forskningsassistent på institutionen för akvatiska resurser på SLU.

Inte kommersiellt brukbara – ännu

Forskarna har kommit långt, men det finns arbete kvar att göra innan burarna kan bli aktuella för kommersiellt bruk.

– Det är mycket som måste fungera för att ett redskap ska kunna vara en ersättning till etablerade redskap. Just nu arbetar vi vidare bland annat med hur hanteringen av burar ombord ska bli smidigare för fiskarna, säger Peter Ljungberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.