Foto: Kustbevakningen

Segelbåt i sjönöd utanför Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Segelbåten hade problem med motorn och dessutom intrasslade segel. Detta i vindar på 22 meter per sekund. Två personer fanns ombord och båten drev fritt.

Kustbevakningen fick larmet vid 23-tiden men kunde inte koppla båten för bogsering på grund av den grova sjön.  

– Allt rör sig så otroligt mycket sådan här väderlek, vilket för med sig stora risker. Två handelsfartyg i närheten försökte läa oss och segelbåten, men tyvärr gjorde det ingen skillnad. Och att lämna platsen var inget alternativ – en båt i nöd med personer ombord lämnar man inte åt sitt öde, säger Martin Hollingworth, befälhavare på KBV 313.  

Överlevnadsdräkter

I väntan på Sjöfartsverkets räddningshelikopter kastade Kustbevakningen över värmande överlevnadsdräkter till båten. När helikoptern kommit fram vinschades personerna upp och fördes till Universitetssjukhuset i Linköping.

Segelbåten driver fortfarande i området och Sjöfartsverket har gått ut med en navigationsvarning för sjöfarten. Kustbevakningens flyg övervakar båten medan ägarens försäkringsbolag ska ordna med bogseringen.

”Drivit söderut”

– I början på räddningsarbetet låg båten cirka 20 distans öster om Oxelösund på öppet hav. Sedan har den drivit söderut och nu (klockan 16.20) befinner den sig precis mitt emellan Västervik och Visby, säger Pontus Sandberg, vakthavande befäl på Kustbevakningens ledningscentral i Stockholm.

Två män

Enligt en bulletin från Universitetssjukhuset rör det sig om två män i 50- respektive 80-årsåldern, hemmahörande i Stockholms län, som fått uppsöka vård. Efter undersökningar konstaterades det att båda var oskadda och de därför kunde skickas hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.