Foto: SVT

Sex miljoner kronor till sjön Sommen

Uppdaterad
Publicerad

Öring ska kunna ta sig fram lättare i vattensystemen runt sjön Sommen. Därför ska nya vandringsvägar byggas.

Sjön Sommen ligger på gränsen mellan Östergötland och Småland. Den öring som leker nedströms sjön är genetiskt unik och har stort skyddsvärde. Sjön är också klassad som riksintresse för naturvården och friluftslivet.

– Sommen, Svartån och Lillån är vattendrag som även har andra mycket höga naturvärden som flodpärlmussla, tjockskalig målarmussla och utter. Åtgärden med en ny fiskväg kan förbättra den ekologiska statusen i sjön, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten.

Dagens damm räcker inte

Idag finns en damm med en bassängtrappa som fisken ska kunna ta sig fram i, men den fungerar inte tillräckligt bra för den öring som leker nedströms Sommen. Nu får Länsstyrelsen sex miljoner kronor av Havs- och vattenmyndigheten för att bygga en ny fiskväg. Den ska gå mellan sjön Sommen och Svartån/Lillån i Laxberg.

Tanken är att fisk ska få fri vandringsväg upp genom vattensystemet och det ska i sin tur göra att det blir fler öringar och andra fiskarter. Projektet ska pågå från 2017 till 2020. Totalt beräknas projektet kosta 12,3 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.