Foto: TT

Sommarens värsta trafikhelg väntas

Uppdaterad
Publicerad

I eftermiddag sätter sig många i bilen för att fira midsommar. Köer väntas bland annat på väg E22 vid Söderköping.

– Hitills i dag har vi ett lugnt läge på vägarna, men det kan ändras i eftermiddag när många sätter sig i bilen, säger Roland Carlson, vakthavande befäl på polisen i Östergötland.

Många olyckor midsommar och påsk

Enligt konsumentorganisationen Motormännen är midsommarhelgen en av årets mest olyckdrabbade helger i trafiken.

-Jag skulle säga att midsommar och påsk är de absolut värsta helgerna under hela året. När det gäller midsommar är torsdagen och själva midsommarafton de dagar då det händer flest olyckor, säger Erik Kjellin, trafikansvarig vid Motormännen.

Anledningen till att så många skadas svårt är flera.

-Fler personer färdas i varje bil, många är stressade. Mitt råd är att acceptera att det kan ta tid att komma fram till festligheterna, säger Kjellin.

Olycksdrabbad helg väntas

Enligt Motormännen beräknas fyra till åtta personer dö i trafiken under midsommarhelgen och cirka 285 skadas svårt. I fjol avled fem personer och 219 skadades allvarligt.

Lennart Helsing på Trafikverket poängterar att antalet olyckor och dödsfall delvis har med vädret att göra. Är det dåligt väder stannar folk i högre utsträckning hemma.

-Det minskar antalet bilar på vägarna avsevärt, särskilt på vissa vägar som är hårt belastade, framförallt från Stockholm, säger han.

Tågförseningar efter elfel

Midsommarfirare som ska ta tåget på sträckan Stockholm-Göteborg eller Stockholm-Karlstad/Oslo får räkna med stora förseningar i dag.

Orsaken är ett elfel som inträffade tidigt i morse utanför Hallsberg och under några timmar var det helt stopp i trafiken förbi platsen.

Enligt Trafikverket kommer förseningarna att hålla i sig under dagen.

SÄKRA TIPS FÖR BILFÄRDEN

*Bestäm inga tider. Det viktigaste är att ni faktiskt kommer fram! Håll därför tiden öppen och berätta i stället ungefär när du tror att ni är framme. Förhoppningsvis blir du då inte lika stressad av bilköer eller trängsel på vägarna.

* Bestäm innan vem som ska köra hem. Ta inte diskussionen om vem som ska köra när alla redan har börjat dricka alkohol. Bestäm det innan middagen eller festen hinner börja.

*Åk inte med någon som är påverkad. Ta hellre buss eller taxi hem än att sätta dig i bilen med en påverkad förare.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.