Starka reaktioner mot kontrollen av arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Östnytts reportage om det nya kontrollsystemet på Arbetsförmedlingen har fått många att reagera.

Tanken med det nya kontrollsystemet, som riksdagen beslutat om, är att de arbetslösa ska vara mer aktiva i sitt jobbsökande.

Den som inte lämnar in sin aktivitetsrapport varje månad, där alla aktiviteter som man gjort för att ta sig ur arbetslösheten redovisas, riskerar att bli av med sin ersättning.

Men det nya kontrollsystemet har fått kritik. Den kommer både från frustrerade jobbsökande, arbetsgivare som överhopas av spontanansökningar och oroliga arbetsförmedlare som befarar rapporteringskaos.

Här är några av de reaktioner som kommit till vår reporter Jenny Widell:

”Belys detta mer! Jag har en lillebror (58 år) som är i samma situation. Han håller på att förlora tilliten till livet om detta håller på något längre.”

***

”Va bra att ni tar upp detta idiotiska påhitt! Jag håller med Ronnie, min handläggare sa till mig att jag måste söka MINST 1 jibb om dagen i fortsättningen! När jag vidhöll att vad är det för ide att söka jobb som jag inte kan få eller har erfarenhet av, sa hon bara att så är reglerna, det finns en massa jobb på deras hemsida att söka!”

***

”Som arbetsgivare är det idag nästan omöjligt att ange en referens, kontaktperson som kandidater kan ringar utan att man blir anfallen av olika rekryteringsfirmor som ringer ihjäl dig. De struntar i om du anger att de inte ska ringa de ringer ändå. Detta sammantaget med det ni tar upp i ert inslag gör att allt färre jobb kommer ut på den öppna marknaden. När vi sökte folk gick vi helt internt via kontakter vilket lede fram till att vi hade obesatta tjänster länge.”

***

”Jag tycker att arbetsförmedlingen skulle ha ett annat namn för någon förmedling förre kommer inte mer,bara en massa kontroller och redovisningar.Man känner sig som en kriminell!Det slutar väl med att man buras in när man förlorar sitt jobb!P.S Hoppas ni går vidare med detta ämne!”

****

”....... håller med om att det hela är inte bara barockt det är helt sjukt. AF är numera en kontrollinstituition för A-kassan där det största intresset verkar vara att avstänga individer från en skärv av inkomst till sin försörjning.”

***

”AF kräver att jag ska söka fler jobb. Det handlar tydligt om kvantitet – ej kvalitet. De tycker att jag söker för få. Jag har frågat hur många är rätt antal. Vore bra att veta så man slipper deras subjektiva tyckande. Har inte fått något svar …Och kommer väl ej få det skulle jag tro. Gissar på att de är ganska förvirrade och vet inte riktigt hur de ska agera.”

***

”Men fenomenet fans arbetsförmedling redan i mitten av -90 talat när jag för första gången blev friställd på grund av konkurs hos ett företag jag varit anställd på och Svenska kronan så kallat ”flöt” under en Moderat regering vid makten i Riksdagen. Då kom typ samma krav att man skulle redovisa vilka arbeten man sökt. Då skulle man nästan typ redovisa med intyg från arbetsgivare att varit på besök och frågat om lediga tjänster. Då blev det ohållbart ganska snabbt och försöket från arbetsförmedling med intyg avslutades ganska snabbt.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.