Foto: Montage/SVT

Stjernkvist: ”kommer att fortsätta att driva kravet”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år ska Östergötland ta emot sammanlagt 1350 flyktingar enligt den nya anvisningslagen som trädde i kraft i våras. Norrköpings kommun är missnöjd över hur flyktingarna ska fördelas och vill slippa sin kvot helt. Istället vill de att Linköping ska ta ett större ansvar.

Flyktingmottagandet mellan landets kommuner har länge ansetts vara orättvis. För att få till en mer jämn fördelning presenterade regeringen förra hösten den nya anvisningslagen. Den innebär att kommuner inte kan säga nej till att ta emot en viss kvot flyktingar med uppehållstillstånd och som behöver permanenta bostäder.

Fördelas enligt lagen

När det här året är slut kommer 70 000 personer att ha bosatt sig i Sverige. 20 000 av dem fördeladas enligt den nya lagen. Resten, de allra flesta, bosätter sig själva. Norrköping är just en sådan kommun dit många väljer att flytta på egen hand och just därför ska Norrköping inte behöva ta emot några anvisade flyktingar alls nästa år. Trots det har kommunen tilldelats uppemot 300 flyktingar, något som kommunen nu reagerar på.

”Ordentligt höjt sitt åtagande”

Idag möttes bland annat Länsstyrelsen i Östergötland och flera av länets kommuner. Under mötet framförde Lars Stjernkvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping, ett krav på att Linköping måste ta större ansvar, något som delvis fick gehör.

– Linköping har ordentligt höjt sitt åtagande, det är bra. Men vi behöver göra mer i Östergötland för att få en jämn fördelning mellan Norrköping och Linköping, säger Lars Stjernkvist.

Uppemot 300 anvisade flyktingar nästa år, blev det någon förändring efter mötet idag?

– Nej, det beslut som är taget tidigare, det finns där. Tar man inget nytt beslut så gäller det beslutet. Vi kommer att fortsätta att driva kravet på att de ska göra en rättvis fördelning av ansvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.