Räddningstjänsten hindrade elden från att sprida sig. Foto: Ingmar Ravudd

Stor bilbrand i Visby

Uppdaterad
Publicerad

En hel carport-länga eldhärjades på Artillerigatan i Visby. Larmet kom till SOS vid 01.30-tiden natten mot måndag. När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden helt övertänd, och bostadshus tätt intill hotades.

Larmet kom till SOS vid 01.30-tiden natten mot måndag. Ett viktigt meddelande till alllmänheten gick ut, med varning om kraftig rökutveckling.

– Det var mycket rök och mycket sticklågor som drog iväg. Det finns alltid en risk att branden sprider sig. Sedan är det också väldigt giftig rök, det är inte hälsosamt när man bor i närheten, säger brandmästaren Henrik Johansson som var på plats i natt.

Oklar brandorsak

Det rörde sig om en fullt utvecklad brand i en garagelänga på Artellerigatan. Fem bilar blev totalt utbrända, ytterligare 13 eller 14 skadades också i branden. I närheten av carport-längan ligger flera bostadshus.

– Jag vaknade av att det small till, berättar Ingmar Ravudd, som bor i ett lägenhetshotell ett stenkast bort. Han tog sedan fram mobilen och filmade branden vars lågor stod högt över plåttaket på carporten.

Räddningstjänst från Visby, Klintehamn och Slite bekämpade lågorna.

– När vi kom så var vi väldigt underbemannade, branden var för stor för oss. Det var bara att se till så att den inte spred sig till ytterligare garage och fastigheter och det lyckades vi göra. Tyvärr är många bilar brandskadade och några helt utbrända, säger Henrik Johansson.

Vid 03.30 tiden hade räddningstjänsten branden under kontroll. Polisen fanns också på plats på A7-området. Under morgonen ska en teknisk undersökning göras. Vad som orsakade branden är i nuläget oklart.

Strax före nio på morgonen kom polisens tekniker till platsen. De kommer att undersöka brandresterna för att se om branden har varit anlagd eller om det rör sig om en olycka. Vid lunchtid visste polisen fortfarande inget om orsaken till branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.