– Det är väldigt varma och starka känslor för Norrköping, säger föreläsaren Linnéa Claeson. Foto: SVT

Stridbar feminist föreläste i barndomsstaden

Uppdaterad
Publicerad

Handbollsproffset Linnéa Claeson gjorde i dag ett nedslag i Norrköping. Inför en publik på drygt 200 personer höll en föreläsning om civilkurage på Marieborgs folkhögskola.

Linnéa Claeson ligger bakom instagramkontot @assholesonline med över 185.000 följare där hon tar upp sexuella trakasserier och näthat. Det har hon fått mycket uppmärksamhet kring i media. Vad desto färre vet är att hon är född i Norrköping.

– Det är här jag föddes, det är här jag växte upp, hela min släkt bor här. Så det är väldigt varma och starka känslor för Norrköping, säger Linnéa Claeson, till SVT Nyheter Öst när vi träffar henne på perrongen i Norrköping.

Se tv-inslaget: Stridbar feminist föreläste i barndomsstaden

Genombrott för sitt engagemang

På plats vid föreläsningen idag var Linnéas mormor och farmor, något som hon kommenterade på sitt personliga instagramkonto: ”Bäst av allt var att min mormor och farmor satt bänkade på första raden. ❤ (Perfekt när man ska prata en massa om sex och porr hehehe...)”

För sju år sedan var Linnéa Claeson med och skrev handbollshistoria, då Sverige vann U18 VM, vårt första mästerskapsguld på damsidan. Det blev guld igen, två år senare och en del SM-finaler. Men det stora genombrottet fick Linnéa Claeson i fjol, för sitt stora engagemang mot sexuella trakasserier.

Drygt 200 personer lyssnade idag till hennes föreläsning på Marieborgs folkhögskola, en av dem var Emma Ekström.

”Det här är väldigt viktigt”

– Alla tjejer har blivit kränkta eller påhoppade på något sätt någon gång. Jag tycker det är jättebra att hon tar upp de här frågorna, för det är väldigt viktigt sa Emma Ekström, efter att ha lyssnat på Linnéa Claeson.

Linnéa Claeson ligger bakom instagramkontot @assholesonline med över 185.000 följare där hon tar upp sexuella trakasserier och näthat. Foto: SVT

– Det är ganska tacksamt för mig att bara dyka upp i intervjuer och säga vad jag tycker och representera mig själv. Det är en ganska tacksam roll jag har, säger Linnéa Claeson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.