Foto: William Walldén/Kolmården/TT

Strutsungar föddes utan maskin

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har Kolmårdens nuvarande strutsar klarat av att få ungar på egen hand.

Sex små strutsungar kläcktes på naturlig väg i Safariparken på Kolmården i somras, något som man eftersträvat på djurparken.

– Vi vill ju gärna att våra djur ska föröka sig på naturlig väg och nu har strutsarna fått sköta sig helt själva, och föräldrarna får sköta ungvårdnaden, säger Lovisa Häggström, zoologisk chef Kolmården.

De nuvarande strutsarna har tidigare inte lyckats få egna ungar. För flera år sedan använde sig Kolmården av en äggkläckningsmaskin, men den här gången klarade strutsarna det på egen hand.

– Vi har försökt se till att de har många ställen att häcka på och att de själva kan välja var de vill ha sitt bo. Vi har även sett till att strutsarna kommer undan från andra djur och att de kan hålla tillräcklig hygien i sina bon, säger Häggström.

Strutsen är världens största fågel och förekommer i det vilda i Afrika.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.