Kollage med ejder och Lennart Wahlén, ornitolog. Foto: SVT

Succéprojektet fortsätter – många ejdrar ska bli fler

Uppdaterad
Publicerad

Vitaminbrist, havsörn och mink. Hoten mot ejdern i svenska skärgårdar är många, men i Oxelösund har fågelföreningen Tärnan hittat ett sätt att hjälpa fågeln.

Det är mycket som är farligt för den svenska skärgårdens bestånd av fågelsorten ejder. Här dör bland annat ejdrar av att de lider brist på b-vitamin, så kallad tiaminbrist. Även havsörnen utgör ett stort hot mot arten. Det är något som fågelföreningen Tärnan i Oxelösund arbetar för att komma till rätta med och nu, efter några års arbete, börjar de se resultat.

– Vi visste inte alls hur det skulle gå, men vi lyckades få de här ådorna som genomförde häckningar att få ut betydligt fler ungar än 2015. Så under 2016 såg vi över hundra små ejderungar som kom ner i vattnet i varje fall. Säkert missade vi nog några också, men det gick mycket bättre än året innan, säger Lennart Wahlén, ornitolog.

Hur stor var ökningen?

– Det var från nio ungar till över 100 så det var en väldig ökning.

Framgångsrikt projekt

Det var i maj 2016 föreningen som ett expriment byggde 60 små boplatser till ejdrarna på ön Hävringe utanför Oxelösund. Syftet var att ejderhonorna, som kallas ådor, skulle häcka i boplatserna och där vara skyddade från havsörn. Projektet kommer att fortsätta i två år till.

– För att utvidga undersökningen kommer vi nu att sitta ute i lotshuset där det finns bra utsikt och titta när havsörnarna kommer och ska ta de här ådorna, för de ger sig på dem nära bona när de ska gå ned och dricka vatten och liknande, säger Lennart Wahlén.

Han fortsätter.

– Då kommer vi att få veta mera om hur det går till när örnarna tar ejderhonorna, och det kan vi ha nytta av inför det tredje året som kanske blir avslutningsåret då.

Med bland hotade fågelarter

Ejdern finns med på Naturvårdsverkets rödlista över hotad fågelarter. Enligt länsstyrelsen ser man bara en tiondel så många ejderfamiljer nu som för 20 år sedan i svenska skärgårdar. Fast, så här års finns inga ejdrar här.

– Nu är de nere i danska vatten, holländska vatten och kanske tyska vatten i södra Östersjön och äter upp sig på blåmusslor som finns där nere, så vi hoppas att de kommer tillbaka hit snart, välmatade och friska och kan lägga nya ägg, säger Lennart Wahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.