Svårt att hitta plats för vindkraften

Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnaden av vindkraft i Östergötland har i stort sett stått still de senaste åren – försvarets stoppzon har lagt en död hand över västra länsdelen och i öster sätter naturvärden och närboende stopp.

Vindkraften i Östergötland är kringskuren. Fyra mil runt Linköping har försvaret slagit sin järnring, Innanför den får ingen ny vindkraft uppföras, och som vi berättade om igår sätter man nu även stopp för att byta ut de befintliga verken i området – på sikt kommer med andra ord vindkraften försvinna här.

I östra länsdelen ger försvaret däremot tummen upp, och det finns åtminstone fem planerade projekt. Men här finns andra hinder. Havsörnar, närheten till naturskyddsområden och den unika skärgårdsmiljön – i öster talar flera faktorer mot vindkraften.

Vindkraft Marviken

Känsliga fågelarter

Företaget Wind4Shore vill bygga vindkraftsparker dels på Vikbolandet och dels i Marviken i Norrköping, en projekt som pågått sen 2010, berättar Affe Gustafsson i företagsledningen.

– Det är svårt och det borde det inte vara. Motståndet på grund av miljön och fåglar hoppas jag är på väg att försvinna genom Miljööverdomstolens senaste beslut. Men det är bara en önskan från mig.

På Länsstyrelsen menar man att försvarets stoppzon satt stopp för byggandet i västra länsdelen. Samtidigt lägger flera faktorer hämsko över utbyggnaden i resten av länet. Just nu råder dålig lönsamhet för vindkraft, och i öster är det svårt att hitta platser, enligt Ola Lindén, som är miljösakkunnig på myndigheten.

– Det finns områden där det inte kommer att byggas. Det är problematiskt längs kusten, där riksintresset för obruten kust finns. Påverkan på fågellivet är också svårt att komma runt. Men jag tror att det finns förutsättningar för en del mindre parker i norr och söder i länet.

Fortsätter driva projekten

De flesta av länets nästan 150 vindkraftverk ligger inom försvarets stoppzon, och kommer därför ett efter ett att försvinna. I öster finns idag bara två verk, och för de andra, planerade snurrorna, fortsätter den mödosamma resan genom byråkratin – några ligger hos Länsstyrelsen för beslut, medan till exempel fallet Marviken ska avgöras i Mark- och miljödomstolen under året. Och Affe Gustafsson har inga tankar på att ge upp.

– Det är omöjligt när den ekonomiska föreningen har 100 medlemmar, både företag och privatpersoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft Marviken

Mer i ämnet