Foto: SVT

Svenska för invandrare försummas i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Många flyktingar med uppehållstillstånd får ingen svenskundervisning – trots att de har rätt till det. Kommunerna känner inte till, eller struntar i att erbjuda SFI. 20-åriga Amin i Gusum har väntat i över ett år på att Valdemarsviks kommun ska göra något.

20-årige Amin från Afghanistan fick sitt uppehållstillstånd i juli förra året, men han bor fortfarande kvar i Migrationsverkets förläggning i Gusum, fyra mil söder om Norrköping.

Då fick han också rätt till svenskundervisning – så kallad SFI – men det enda han erbjudits är olika kurser som anordnas av privata utbildningsföretag.

– Det är inte bra för mig. Jag vill lära mig svenska så jag kan inte sitta där med gamla personer och bara lära mig ett ord om dagen, säger Amin.

”Låter inte riktigt bra”

– Det låter ju inte riktigt bra. Naturligtvis ska arbetsförberedande insatser ha ett vettigt innehåll som leder människor närmare möjligheter till ett arbete. Det ska vara SFI och det ska vara samhällsorientering, säger Bengt Greiff, integrationsansvarig Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens egen chef för integration slår alltså fast vilka rättigheter Amin har sedan över ett år tillbaka. Ändå är Amin kvar på olika allmänförberedande kurser utan Svenska för invandrare.

– Är han folkbokförd i Valdemarsviks kommun och har ett uppehållstillstånd så är det utifrån lagstiftning vår skyldighet att erbjuda SFI, säger Sven Tholen, enhetschef Valdemarsvik kommun.

Varför har man då inte gjort det?

– Den frågan kan inte jag svara på därför att frågan inte har landat i Valdemarsviks kommun. Vi har inte vetat om att den här personen har funnits. Vi kan inte bevilja SFI-undervisning för någon vi inte vet om, säger Sven Tholen.

Har rätt till SFI

Trots att alla slår fast vilket ansvar Arbetsförmedlingen och kommunen har får vi egentligen inget tydligt svar på frågan varför Arbetsförmedlingen inte informerat och satt tryck på Valdemarsviks kommun.

Och Amin är långt ifrån ensam. Runt om i Sverige finns hundratals flyktingar i samma situation. Enligt siffror från Migrationsverket bor bara i Valdemarsvik ett 50-tal personer med giltigt uppehållstillstånd kvar på anläggningsbostäderna.

Flera av dem har fått uppehållstillstånd före den första april i år vilket innebär att de har rätt till olika insatser från Arbetsföremdlingen och Svenska för invandrare.

– Det är nog väldigt få kommuner – om någon – som erbjuder SFI-undervisning så länge man bor på anläggningsboende, säger Håkan Lind på Arbetsförmedlingen i Norrköping.

Inget besked

För sex veckor sedan lovade kommunen att undersöka möjligheten för Amin att börja på SFI. Men något besked har han inte fått. Ingenting har egentligen förändrats.

– Vi har inte grammatik. Vi sitter bara och ser på nyheterna, säger Amin.

Sedan i början av veckan läser Amnin en kurs på Marieborgs folkhögskola i Norrköping, men det är inte SFI.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.