– Det ska bli kul att få träffa Gotlänningarna här, säger Bittis Hägerstrand och ”Kolmårdstomten” Håkan Thornell Foto: Patrik Widegren /SVT

Tomten öppnar på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Thornell, kanske mer känd som Kolmårdstomten, har som bekant flyttat hela sin verksamhet till Gotland där han nu bygger upp sin tomteby. I helgen kommer det första besöket och lagom till Lucia öppnar han för allmänheten.

Vid de små trästugorna ligger verktyg och brädhögar. En hjullastare står för tillfället sysslolös på det lätta snötäcket. På lördag måste det hela vara klart, då kommer det första besöket.

– Ja det är en hel att göra men det knallar på, säger Bittis Hägerstrand, sambo till ”Kolmårdstomten” Håkan Thornell.

Bråda dagar i tomtebyn i Hejdeby

– Vi har ju några dagar till så jag hoppas att det ska bli klart tills dess, säger han.

I 20 år drev Håkan Thornell sin tomteby i Kolmården, där den blev ett kärt besöksmål.

Ostlänken avgjorde

När det blev klart att ostlänken planerades att dras genom markerna så valde han efter mycket om och men, att flytta byn till Hejdeby på Gotland.

– Det har varit en jobbig process. Egentligen hade jag ju gärna varit kvar i Kolmården. Men nu har vi flyttat hit och det här känns också bra. Det ska bli kul att få träffa Gotlänningarna här, säger Håkan Thornell.

Nu står de små stugorna där de ska och snart kan Gotlänningarna komma och hälsa på tomten och hans uppfinningsrika nissar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.