Foto: TT/SVT

Tumlare behöver bättre skydd

Publicerad

Bättre fiskeredskap behövs för att inte Östersjöns tumlare ska bli för få. Det är ett av resultaten av ett möte om situationen för valar, delfiner och tumlare.

– Genom att utveckla mer selektiva redskap kan man till exempel undvika bifångster i yrkesfisket. Att tumlare fastnar i fiskegarn är fortfarande den främsta orsaken till dödlighet bland tumlare, säger Susanne Viker på Havs- och vattenmyndigheten.

Viker var Sveriges representant vid ett möte i Helsingfors nyligen som bland annat behandlade läget för tumlarna i Östersjön. Mötet arrangerades inom det så kallade Ascoban-samarbetet. Där ingår tio länder: Sverige, Danmark, Finland, Litauen, Polen, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike och Storbritannien.

Få individer kvar i Östersjön

Idag tror man att det inte finns mer än 400-500 tumlare i Östersjön. Därmed räknas djuren som ett av de mest hotade bestånden i världen.

Att tumlarna fastnar i nät är alltså en viktig orsak till att de dör. Dessutom hotas de av miljögifter, övergödning, buller och gammal ammunition på havsbotten.

Vindkraftbyggen kan störa

När vindkraftverk byggs ute i havet kan den del som är under vattenytan störa tumlarna. Även byggnationer av andra slag som sker i havet kan störa tumlarna. Vid mötet i Helsingfors diskuterades vikten av att ta med tumlarnas förhållanden redan när nya vindkraftparker planeras i Östersjön.

– Rekommendationerna är inte juridiskt bindande för länderna, men samtidigt brukar länderna vilja implementera det som man kommit överens om, säger Susanne Viker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.