Upprörd stämning bland Linköpings romer

Uppdaterad
Publicerad

Upprördhet, ledsamhet och ilska. Det är starka känslor bland romer i Linköping efter avslöjandet om svensk polis olagliga registrering.

Över 4 000 romer från hela landet finns registrerade i en mapp i Skånepolisens datasystem. Det avslöjade Dagens Nyheter i dag.

Många av de registrerade är helt ostraffade och över tusen av dem är barn.

Polisens romregister

Nyheten har skapat en upprörd och orolig stämning bland de romer som Östnytt träffar i Linköping.

– De tycker att det känns jättejobbigt. De är ledsna, upprörda, arga och frågande, rapporterar Alexandra Hjelm, Östnytts reporter på plats.

Kräver svar

Romerna vill nu ha svar på hur detta har kunnat ske och kräver att de ansvariga ställs till svars.

Strax efter lunch besökte en grupp polisstationen i Linköping för att begära ut uppgifter om huruvida de själva eller deras barn finns registrerade.

– De är osäkra på om de kommer få svar, men kräver att Linköpingspolisen engagerar sig, sade Alexandra Hjelm inför mötet.

På plats uppgav Linköpingspolisen att man inte känt till registreringen, något som intygas av Östgötapolisens presstalesman Erik Thulin.

Romerna begärde att få prata med chefen för underrättelseenheten, som dock befann sig på ett möte i Norrköping. I stället blev det bestämt att en mejlkonversation och efterföljande möte mellan parterna ska äga rum.

Ska granskas

Inte heller Sörmlandspolisen säger sig känna till registreringen av romer. Liksom registrering av sexuell läggning eller religion är det förbjudet enligt polisdatalagen att registrera människors etnicitet.

Det fastslås i öppningsparagrafen: 1 § Syftet med denna lag (...) skydda människor mot att deras personliga integritet kränks.

Registreringen strider dessutom mot Europakonventionen.

Polisens kartläggning av romer kommer nu att granskas av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som har tillsyn över brottsbekämpande myndigheter och användningen av bland annat hemliga tvångsmedel och behandlingen av personuppgifter.

Utreda tjänstefel

Med stor säkerhet kommer även Riksenheten för polismål att starta en förundersökning om tjänstefel.

”Det är viktigaste att ansvarsfrågan söks högre upp i chefsleden nu – inte att enskilda polismän på låg nivå straffas”. Det säger tidigare överåklagaren Sven-Erik alhem till SVT.

Mer om detta senare på webben och i kvällens sändningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet