Räddningstjänsten har lagt ut länsar i ån för att suga upp oljan. Foto: Björn Persson/Nyhetsfoto

Utsläpp av fett i Pjältån

Uppdaterad
Publicerad

Den högt miljöklassade ån drabbad av litet fettutsläpp.

Vegetabilisk olja har runnit ut i Pjältån vid Graversfors, norr om Åby, utanför Norrköping. Det kommer från en närliggande återvinningsindustri.

– Vi bedömer att det är ca fem, max tio liter som runnit ut, säger Ulf Kron, inre befäl Räddningstjänsten Östra Götaland.

Pjältån

Räddningstjänsten har lagt engångslänsar i vattnet som absorberar oljan och om det behövs tas resten upp med en sugbil. Fettet klumpar ihop sig i kallt vatten.

– Även om det här var ett pyttelitet utsläpp så gjorde de alldeles rätt som ringde Räddningstjänsten, säger Isabelle Brobeck på kommunens miljö- och hälsoskydds kontor.

Utsläppet kommer från företaget Sveprol Bio, Edvard Andersson är ingenjör där och berättar att det är vegetabilisk olja som läckt ut:

– Jag vet inte riktigt hur det gått till, men vi ska göra en utredning tillsammans med kommunen för att ta reda på det.

Övat upp sin beredskap

Efter ett stort utsläpp 2011 saknades det 10 000 – 15 000 öringar vid inventering av vattensystemet hösten 2011.

Sveprol Bio investerade för att slippa utsläppsrisken och Isabelle Brobeck menar att företaget sedan dess jobbat proaktivt och gjort olika riskanalyser.

– De la tak över lastningsplatserna för att slippa dagvatten och stängde dagvattenbrunnen. De vallade in hela platsen så det inte ska kunna rinna ner nåt från lastbilarna och byggde en liten mur mot ån, berättar Isabelle Brobeck.

Gott om öring

I september 2016 var det mycket god förekomst av öring. Det är naturlig havsvandrande öring som leker i några Kolmårdsåar.

– Ja det finns några få åar som är väldigt fina öringbarnkammare och Pjältån är en av dem, säger Isabelle Brobeck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pjältån

Mer i ämnet