Foto: Bjjörn Persson

Nytt oljeutsläpp i Pjältån

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag norr om Åby har på på måndagsförmiddagen släppt ut 100 liter rapsolja i Storån som rinner till den högt miljöklassade Pjältån.

Företaget hade redan själva lagt ut länsar för att samla upp oljan när räddningstjänsten kom.

– Det är inte första gången. Men det är inte lika allvarligt den här gången. Fettet som har runnit ut har stelnat och det gör att det är lätt att rensa undan, säger Elisabeth Persson, från miljökontoret i Norrköping.

Pjältån

För fem år sedan orsakade samma företag, Sveprol i Åby, att mellan 10 000 och 15 000 havsöringar dog, när de släppt ut 500 liter olja i den högt miljöklassade Pjältån. Företag återvinner fett och frityroljor.

Rapsoljan i sig är inte miljöfarlig, men den lägger sig som en hinna på vattenytan och försämrar syretillförseln för fisk.

Enligt Elisabeth Persson är det för tidigt att bedöma vad konsekvenserna av utsläppet kan bli.

– De har vidtagit flera åtgärder för att det här inte ska hända, nu var det den mänskliga faktorn som brast. Det blir en sak till som måste ta tag i, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pjältån

Mer i ämnet