Norrköping – Fiskdöd utreds efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Efter länsstyrelsens hårda kritik ska nu Norrköpings kommun utreda vad som har gått snett när det gäller den omfattande fiskdöden i Pjältån som mynnar ut i Bråviken.

Trots att det har gått tre månader har kommunen varken polisanmält det misstänkta miljöbrottet eller gjort några provtagningar i ån

Från Bråviken simmar havsöringarna in i Pjältån norr om Norrköping för att leka. Men leken har tagit slut. Fiskarna har försvunnit. Och nu misstänker experetrna att ett fabriksutsläpp i ån i slutet av maj är orsaken

Pjältån

Det var den 27 maj i år som företaget Sveprol i Åby släppte ut 500 liter olja i den högt miljöklassade Pjältån. Ansvarig för tillsynen av vattendraget är Norrköpings kommun. Men enligt länsstyrelsen har det ansvaret brustit eftersom ingen undersökning av ån har skett efter utsläppet.

Konsekvenserna av den eftersatta tillsynen har enligt länsstyrelsen skapat omfattande fiskdöd i ån. Så många som mellan 3 000-4 000 öringar kan ha gått åt och ett långt och omfattande arbete från länsstyrelsen har spolierats. Från länsstyrelsen menar man att skadorna kunde ha begränsats om kommunen hade agerat snabbt.

Företaget Sveprol, med huvudkontor i Schweiz och som stod för utsläppet, slår ifrån sig ansvaret för fiskdöden. I en skriftlig kommentar säger man att oljan är ofarlig och att den dessutom bryts ner snabbt. Länsstyrelsen menar å andra sidan att det hela är brottsligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pjältån

Mer i ämnet