Norrköping – Olja har förstört Pjältån

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag i Åby har släppt ut så mycket olja i Pjältån att fiskarna försvunnit. Uppemot 4000 öringar kan ha gått åt och ett långt och omfattande arbete från länsstyrelsen har spolierats.

Från Bråviken simmar havsöringarna in i Pjältån norr om Norrköping för att leka, men leken har tagit slut, fiskarna har försvunnit och nu misstänker experterna att ett fabriksutsläpp i ån i slutet av maj är orsaken.

Det var den 27 maj i år som företaget Sveprol i Åby släppte ut 500 liter olja i den högt miljöklassade Pjältån. Ansvarig för tillsynen av vattendraget är Norrköpings kommun. Men enligt länsstyrelsen har det ansvaret brustit eftersom ingen undersökning av ån har skett efter utsläppet.

Konsekvenserna av den eftersatta tillsynen har har enligt länsstyrelsen skapat omfattande fiskdöd i ån. Från länsstyrelsen menar man att en omedelbar undersökning borde ha gjorts av skadorna i ån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pjältån

Mer i ämnet