Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver en långsiktig förändring så att man orkar jobba hela livet”, säger sjuksköterskan Johanna Önell. Foto: Hadeel Ibrahim

Vårdförbundet: ”Vi vill ha hållbara arbetstider”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 16 år har Vårdförbundet och SKR inte överens i avtalsrörelsen. Det resulterade en övertidsblockad som inletts idag. Vad säger de lokala representanterna på Vårdförbundet och hur påverkar övertidsarbetet yrkesverksamma? Hör berörda prata i videon ovan.

Utanför flera sjukhus i Östergötland stod idag förtroendevalda och medlemmar i Vårdförbundet. De kräver mindre övertid och bättre lön.

– Vi vill ha genomslag för våra yrkanden i avtalsrörelsen. Vi vill ha hållbara arbetstider för alla våra medlemmar som finns i alla våra sektorer. Det innebär framför allt en förkortad arbetstid, men också högre OB och högre lön, säger Amanda Barkarö, styrelseledamot Vårdförbundet.

Detta kommer att få konsekvenser för sjukvården – vad säger du om det?

– Konsekvenserna kommer att bli att man ser att det har varit en underbemanning under en lång tid. Vi kommer att gå till jobbet precis som vanligt. Skillnaden är att vi inte kommer att jobba mer än fastlön på heltid.

Region Östergötland: ”Vården kan påverkas negativt”

– Jag och regionen respekterar de spelregler som finns på arbetsmarknaden, säger Karl Landergren, Medicinsk direktör på Region Östergötland.

Hur kommer detta att påverka vården?

– En redan belastad hälso- och sjukvård kommer att behöva lägga mycket arbete på att säkra att konfliktåtgärderna inte får negativa konsekvenser för våra patienter. På sikt kan tillgänglighet till vård som inte är akut påverkas negativt. Däremot är vår prioritet är att säkerställa patientsäkerheten, vilket vi kommer att göra. Som patient finns ingen anledning att vara orolig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.