Foto: TT

Vattentäkt stängs mitt i vattenbristen

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet som levererats till ledningsnätet på södra Gotland innehåller förhöjda halter av det kvävehaltiga ämnet nitrit. 

Under tisdagen stängdes vattenleveranserna från vattentäkten i Alva.  Enligt Teknikförvaltningen på Region Gotland är nitrit-halterna fortfarande under Livsmedelsverkets gränsvärden, men man konstaterar samtidigt att Nitrit är ett ämne som kräver försiktighetsåtgärder. Hos framförallt småbarn kan för stor förtäring orsaka tillståndet methemoglobinemi som kan leda till syrebrist. Som säkerhetsåtgärd kommer därför vattentäkten hållas stängd till dess att nitrithalterna är åtgärdade.

Vatten från Visby

Under tiden råvattentäkten hålls stängd kommer ledningsvattnet på södra Gotland tas från Visby och Stånga. Men med en vattenbrist som är redan är svår, kan man hamna i en svår situation om man inte hittar någon lösning, säger avdelningschefen Jonas Aaw. 

Vattenbristen på Gotland

– Om det inte börjar regna eller turisterna åker hem, kommer vi förr eller senare att behöva koppla in vattnet igen, och då kan det bli otjänligt. 

Läs mer: Grattis gotlänningar – så mycket vatten ni sparat

Känt problem

Nitriterna är naturligt förekommande i berggrunden, och det har varit känt sedan tidigare att halterna i den aktuella vattentäkten tidvis varit förhöjda. 

– Vi vill inte använda täkten, men har varit tvungna att använda den, men nu pekar analysen på att vi kliver över otjänlighetsgränsen och därför styr vi över till annat vatten, säger Jonas Aaw. 

Nu undersöker man om det går att installera membranrening och på så sätt rena vattnet från Alva. Den lösningen tar dock två till tre veckor att få på plats. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen på Gotland

Mer i ämnet