Vitesfråga om äldreboende får vänta

Uppdaterad
Publicerad

Attendo tänker inte svara på kritiken om Linköpings största äldreboende Åleryd förrän i början av juli – en tid de har rätt till enligt avtalet med Linköpings kommun.

Därför bordläggs frågan om Attendo ska straffas med ett vite – en fråga som skulle tas upp på äldrenämndens sammanträde på torsdag.

Det är kommunens kvalitetskontor som i en rapport pekat på att Attendo bland annat har färre personal på Åleryd än vad avtalet föreskriver, de gamla får inte komma ut och får inte heller den egna tid de ska ha enligt avtalet.

Nattpersonalen har också skurits ner till en nivå där kvalitetskontoret anser att det finns risk för de gamlas säkerhet. Trots det tänker Attendo skära ner ytterligare och dela ut sparkcyklar till nattpersonalen så de kan ta sig fram snabbare.

Nästa sammanträde är i september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.