Foto: SVT / TT

Polisen vill inte ha tillbaka Tysk

Uppdaterad
Publicerad

Vem som tar över när den tillförordnade polischefen i Västmanland, Mats Kirestam, går i pension är oklart. Den omplacerade Lena Tysk är inte välkommen tillbaka – oavsett hur det går i rättsprocessen.

Det säger polisfackets ordförande.

– Lena Tysk är ju omplacerad utifrån utfallet på den här rättsprocessen. Men oaktat den så är det ju egalt vad som sker där då hennes förtroendekapital redan är konsumerat här i Västmanland, säger Ralf Andersson, ordförande i polisfacket i Västmanland.

Polischef hotade befäl

Men om högsta ledningen ändå bestämmer sig för att Lena Tysk ska komma tillbaka?

– Då lever vi med det utifrån att vi är en väldigt stark hierarkisk organisation, vi får leva med att det inte finns något förtroende för den högsta ledningen. Men det har vi gjort förut.

Förtroendekapitalet förbrukat

Är medlemmarna bekymrade?

Ja, medlemmarna är bekymrade och det är på grundvalet av det som jag säger: att förtroendekapitalet är förbrukat.

När rättegången mot Lena Tysk – som är åtalad för ofredande sedan hon verbalt ska ha hotat Agneta Kumlin, polischefen i Sala, är inte bestämt.  I en intervju i onsdags sa Mats Kirestam att han går på semester den 31 mars för att sedan gå i pension den 1 maj.

Polisledningen tiger

Från polisledningens håll är det tyst. Kommunikationschefen i Region Mitt skriver i ett mejl:

”Inom myndigheten kommunicerar vi eventuella personalförändringar när de är beslutade. Det gäller generellt och polisområde Västmanland är inget undantag”.

Lena Tysk nekar till brott och har i förhör sagt att hon inte kan koppla ihop det påstådda hotet med en specifik händelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet