Foto: Mikael Nilsson

16-åringen försökte döda vaktmästaren

Uppdaterad
Publicerad

Det finns bevis för att 16-åringen den åttonde februari har försökt döda vaktmästaren på Roskildevägen i Malmö, anser tingsrätten.

Vaktmästaren arbetade med snöröjning vid ett hyreshus i närheten av Pildammsparken i Malmö. Enligt ett vittne kom en annan man fram och efter ett kort samtal sköts vaktmästaren med flera skott i kroppen och huvudet.

Vaktmästaren överlevde men lider fortfarande svårt av händelsen.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

LÄS MER: Skottskadad vaktmästare kräver skadestånd

16-åringen är nu placerad på ett ungdomshem, ett så kallat SiS-hem. Hans försvarare, advokat Sanna Herlin, begärde i tingsrätten att han skulle försättas på fri fot men så blev det alltså inte.

Tingsrätten har tidigare beslutat att 16-åringen ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning.

Psykisk störning vid dådet

Enligt läkarutlåtandet kan det misstänkas att 16-åringen hade en allvarlig psykisk störning vid tillfället för det misstänkta mordförsöket. Pojken ska därför även genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Den kommer att ta minst fyra veckor att genomföra. Därefter kommer huvudförhandlingen att återupptas för att rätten ska besluta om påföljden för brottet.

TV: Se hela inslaget om beslutet här

I dagens beslut skriver tingsrätten också att det finns bevis för att pojken har gjort sig skyldig till narkotikabrott. Poliser fann narkotika i familjen lägenhet på Lindängen när de gjorde husrannsakan strax efter skottlossningen på Roskildevägen.

– Det är mitt knark. Jag hade lagt en del i min brors rum så att mina föräldrar inte skulle veta att det är mitt knark, säger 16-åringen under huvudförhandlingen i tingsrätten.

Åklagaren frågar hur länge han sålt knark och i vilka mängder.

– Jag säljer några hundra gram cannabis i veckan och har väl sålt i några månader.

Sålde knark under natten

Natten då vaktmästaren blev skjuten säger 16-åringen att han skulle träffa en eskorttjej vid Triangeln men att hon aldrig svarade på hans samtal. Istället sålde han narkotika till några killar han träffade på stan.

– Jag träffade en kille som var påverkad så jag frågade om han ville köpa av mig och sedan köpte hans kompisar också. Sen ringde jag till en kompis på Segevång och tog en taxi dit.

Kamraten, som bor med sin mamma på Segevång, säger i tingsrätten att han köpte två gram cannabis av 16-åringen som han varit klasskamrat med i mellanstadiet. Han tror att klockan var ungefär två på natten när de träffades. Det är samtidigt som vaktmästaren blir skjuten på Roskildevägen.

– Jag har inget tidbegrepp men klockan var väl två, säger kamraten, som är misstänkt för skyddande av brottsling.

LÄS MER: Här är åklagarens bevis mot 16-åringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

Mer i ämnet