Rättsexperten Sven-Erik Alhem tror att tingsrätten kan besluta om en rättspsykiatrisk undersökning för den 16-åriga pojken. Foto: TT

Rättsexpert: ”16-åringen kommer förklaras skyldig”

Uppdaterad
Publicerad

I dag klockan 14 meddelar tingsrätten om de anser att en 16-årig pojke gjort sig skyldig till mordförsök på en vaktmästare i närheten av Pildammsparken i Malmö i början av februari. Om rätten finner att övertygande bevisning finns kommer han att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Strax före klockan två på natten den 8 februari i år arbetade vaktmästaren med snöröjning vid ett hyreshus i närheten av Pildammsparken i Malmö. Enligt ett vittne kom en annan man fram och efter ett kort samtal sköts vaktmästaren med flera skott i kroppen och huvudet.

Vaktmästaren överlevde men lider fortfarande svårt av händelsen. Hans målsägandebiträde Sven Severin berättar att det kommer dröja ett år innan det går att avgöra i vilken omfattning hans skador kommer vara bestående. Hans klient har begärt omkring 225.000 kronor i skadestånd;150.000 kronor för kränkning och 26.500 kronor för sveda och värk.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

Läs mer: Skottskadad vaktmästare kräver skadestånd på 225 000 kronor

Omfattande bevisning

Den åtalade 16-åringen har hela tiden nekat till brott och sagt att han befann sig på en annan plats med en kompis när vaktmästaren sköts, men kammaråklagare Åsa Kristensson presenterade en omfattande teknisk bevisning i form av bland annat DNA-spår, krutstänk på kläder och positionsbestämning utifrån hans mobiltelefon. Hon hade också kallat 20 vittnen under den fyra dagar långa huvudförhandlingen.

Läs mer: Här är åklagarens bevis mot 16-åringen

”Kommer förklaras skyldig”

Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem talar allting för att tingsrätten i dag förklarar 16-åringen skyldig till mordförsök och att han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Det som enligt Sven-Erik Alhem pekar i den riktningen är att pojken placerats på ett ungdomshem och därigenom är fortsatt frihetsberövad i väntan på dagens besked.

– Om det skulle vara så att man skulle komma fram till ett frikännande så hade det varit meddelat för längesen, säger Sven-Erik Alhem till SVT Nyheter Skåne.

Under utredningen beslutade tingsrätten att låta genomföra en mindre rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning. Enligt läkarutlåtandet kan det misstänkas att 16-åringen hade en allvarlig psykisk störning vid tillfället för det misstänkta mordförsöket.

En stor rättspsykiatrisk undersökning tar omkring sex veckor att genomföra. Därefter kommer huvudförhandlingen att återupptas för att rätten ska besluta om påföljden för brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

Mer i ämnet