Här, vid Dalby stenbrott, kastades kvinnan och dotter ner från klipporna. Foto: Dan Andersson

30-åringen: ”Om man mår dåligt får man aldrig mer åka”

Uppdaterad
Publicerad

I förhör berättar den åtalade yrkesmilitären han mått dåligt och varit med om traumatiska upplevelser under utlandsuppdrag. Men han har aldrig sökt hjälp – för att han då inte skulle få åka igen.

Mannen som åtalas för mordet på sin fru och parets lilla dotter berättar i förhör att han under utlandstjänst haft upplevelser som varit jobbiga och som ”kommit på senare tid”.

En FN-byggnad i Afghanistan nära campen ska ha stormats och en svensk dödats, säger han och beskriver det som att de ”bara satt och gjorde inget” när det hände. Han ska också ha varit med när en finsk soldat dödats.

Men han säger själv i förhören att han trots sina upplevelser inte har fått någon krisbehandling: ”Om man säger att man mår dåligt får man aldrig mer åka ut”. 

Säger sig ha hört röster

Han säger också att han mådde dåligt under en utlandstjänst i Kosovo och att han tidigare hört röster, men att han inte heller den gången sökte hjälp eftersom det försvann efter en tid.

Mannens advokat Per Schånberg kommenterade vid en häktningsförhandling klientens utlandstjänst som militär.

– Jag vet inte om det har påverkat honom, men det vill jag naturligtvis att en rättspsykiatrisk utredning ska ta fasta på och se om det kan påverka. Han kan ju ha upplevt saker som kan ha påverkat hans psyke, sade advokaten då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.