Här hittades kvinnan och hennes dotter. Foto: TT

Misstänks ha planerat morden på fru och dotter

Uppdaterad
Publicerad

En 30-årig man åtalas i dag misstänkt för två mord. Han ska ha slagit sin fru i huvudet med en slägghammare och sedan kört till Dalby stenbrott och kastat ut henne och parets spädbarn från en klippa.

Därefter ska han ha fortsatt att banka kvinnans huvud mot stenar på marken. Även dottern har mannen kastat ut från klippan och sedan använt mycket grovt våld även mot henne.

Det var sent en decemberkväll i fjol som en kvinna och hennes spädbarn hittades nedanför en klippa i stenbrottet utanför Lund. Maken och pappan slog själv larm och han erkände senare att han mördat kvinnan och barnet.

I polisförhör berättade han att ångrade att han ljög, vilket han menar att han gjort för att han när ambulansen kom fram ville bli behandlad som en far och en make.

– Han har varit lätt att samarbeta med och öppen om vad som hänt, säger polisinspektör Håkan Dahlberg.

Vad har han sagt om det han gjort?

– Han har uttryckt förtvivlan och ånger, men mer vill jag inte säga.

I dag lämnade åklagaren Helena Lundström in åtalet mot 30-åringen som sedan händelsen varit häktad av Lunds tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord. En av knäckfrågorna för domstolen kommer att bli bedömningen av mannens psykiska tillstånd när morden begicks.

Öppen med vad som hänt

I en första rättspsykiatrisk undersökning slog Rättsmedicinalverket fast att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. Mannen bedömdes vara psykiskt störd vid såväl gärningen som vid undersökningstillfället. Det innebär att 30-åringen inte bör dömas till fängelse.

Men sedan gjordes en ny bedömning av Socialstyrelsens rättsliga råd, som kom fram till att gärningarna begicks under påverkan av psykisk störning, men att den inte var allvarlig. Rättsliga rådet anser inte att det finns medicinska förutsättningar för rättspsykiatrisk vård.

Under utredningens gång har varken åklagare eller försvaret velat uttala sig om motivet till gärningarna eller om stenbrottet var brottsplatsen.

– I normalfallet gör man en rättpsykiatrisk undersökning när hela förundersökningen är klar. Men i det här fallet gjordes undersökningen i ett väldigt tidigt skede, vilket gav väldigt lite material att utgå ifrån. När utredningen kom fanns det en del skrivelser i innehållet som gjorde att jag tyckte det behövdes en utredning till, säger kammaråklagare Helena Lundström.

Ingen i familjens närhet har enligt åklagaren haft några som helst misstankar om att något inte stod rätt till.

Han har gjort utrikestjänst inom militären och säger själv i förhör att han mått dåligt över saker han varit med om där.

– Det finns förstås olika delar man kan väva ihop och som jag kommer presentera under huvudförhandlingen, säger Helena Lundberg.

Vad uppger han för motiv?

– Han berättar att han under en längre tid haft drömmar och tvångstankar om att döda dem.

Tvångstankar

I förhör med polisen berättade mannen att han drömt om att han skulle döda frun och dottern. Det började några veckor efter att dottern föddes. Han trodde att det var för att han sov för lite och ganska snart slutade han att drömma. Men det tog inte slut där. Istället började han att tänka på det på dagarna, att han skulle döda dem. Men någon hjälp sökte han aldrig.

Några veckor innan mordet hade 30-åringen köpt en slägghammare och ställt den hemma i en städskrubb. På mordkvällen använde han den för att slå sin fru i huvudet upprepade gånger.

– Han har inte sökt hjälp för de tvångstankar han säger sig ha haft. Det finns inte heller några uppgifter om att han skulle sökt hjälp under sin tid i försvarsmakten, säger Helena Lundström.

Mannen ska även under det senaste året före mordet tecknat ett stort antal livförsäkringar i sin frus namn.

Försvararen: ”Har aldrig varit hans vilja”

Mannens försvarare Per Schånberg säger att hans klient erkänner de faktiska omständighetena.

– Det innebär att han går med på att det som åklagaren skrivit i sin gärningsbeskrivning är riktigt och det bygger ju också på hans egen berättelse. Sedan hur man ska se på själva gärningen, det är en annan sak.

Han menar att han överlämnar till rätten att avgöra om det handlar om mord eller dråp – men att han kommer att ”väcka tanken”.

– Definitionen på mord är inte att det är planerat utan att det är uppsåtligt dödande men där det finns förmildrande omständigheter.

Han menar att om en gärningsman på grund av en psykisk störning har svårt att kontrollera sitt handlande kan det ses som en förmildrande omständighet. 

–  Det är inte säkert att det blir dråp men det kan hända att det inte blir livstid eller längsta straffet 18 år, utan det kan ju innebära att han istället döms till ett kortare fängelsestraff även om det rubriceras som mord.

Per Schånberg menar att tvångstankarna ligger bakom mannens handlande.

– Han har aldrig velat ta livet av sin hustru och barn, det har aldrig varit hans vilja . Däremot har han haft inre röster och tvångstankar om att han måste göra det. Han har bekämpat det här under åtta månader som det förekommit.

Men han sökte inte vård för det, varför inte?

– För att han var sjuk, så långt sträckte sig inte hans förstånd. Han bemästrade de här tvångstankarna i åtta månader och han trodde att han skulle komma ifrån dem, men till slut så gick inte det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.