Foto: TT

Tecknade livförsäkringar i hustruns namn

Uppdaterad
Publicerad

Mannen ska under det senaste året före mordet tecknat ett stort antal livförsäkringar i sin frus namn, utan hennes vetskap.

– Det rör sig om miljonbelopp, säger åklagare Helena Lundström.

Vad har han uppgett för motiv till livförsäkringarna?

– Lite olika. Dels att de kommit överens om det gemensamt, eftersom hon hade högre inkomst än honom.

Mannen ansökte vid två tillfällen i juni 2014, bara några månader innnan mordet, om offerter på försäkringar i hans hustrus namn. Bland annat rörde sig om försäkringar med ersättningar vid dödsfall. Men eftersom någon hälsodeklaration inte lämnades in tecknades aldrig någon försäkring.

Livförsäkringar på miljonbelopp

En knapp månad senare tecknades en livförsäkring i kvinnans namn på 2,5 miljoner kronor. Som förmånstagare angavs då hennes nu mordåtalade man.

När livförsäkringen tecknades angavs mannens telefonnummer och en mailadress i kvinnans namn. En mailadress som flera anhöriga till kvinnan i förhör med polisen uppger att de inte känner igen.

Samma kontaktuppgifter användes även i augusti då en gemensam livförsäkring tecknades på 3,1 miljoner kronor.

Gått bakom ryggen på hustrun

Åklagaren menar att kvinnan inte har varit medveten om att hennes man tecknat försäkringar i hennes namn.

– Hon kände inte till att de tecknats och det har han inte kunnat förklara, säger åklagare Helena Lundström.

Mannens försvarare Per Schånberg vill ta ner betydelsen av försäkringarna.

– Det har polis och åklagare dragit för stora växlar på. Han har aldrig haft för avsikt att själv komma i åtnjutande av dessa ersättningar.

Men gör han inte det enligt villkoren?

– Inte om han själv tar hustrun av daga. Då gör man ju inte det, enligt villkoren. Han har aldrig tänkt komma undan med detta. Att han  inledningsvis inte erkände berodde enbart på att han ville vara med sitt barn på sjukhuset eftersom det fortfarande levde.Sedan erkände han det första han gjorde morgonen efter. Det var hans plan också, att han skulle erkänna. Sedan slog det honom att om han inte erkände direkt kunde han få vara med sitt lilla barn när hon dog på sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.