Åklagare: Orimlig belastning

Uppdaterad
Publicerad

I höstas var nästan hälften av barnutredningarna på familjevåldssektionen i Malmö sena. Sedan dess har avdelningen fått fler utredare. Men det räcker inte, enligt kammaråklagare Ulrika Rogland

– Det behövs fortfarande fler barnförhörsledare. De är alldeles för få och belastningen på dem är helt orimlig.

De senaste åren har Malmö haft längst utredningstider för brott i nära relation jämfört med Stockholm och Västra Götaland. Under 2014 var snittiden från polisanmälan till beslut i ett ärende 105 dagar, jämfört med 85 i Stockholm och 84 i Västra Götaland.

Brott i familjer

Mest utsatta är barnen. Trots den lagstadgade utredningstiden på max tre månader om offret är under 18 år, så var nästan hälften av barnärendena i Malmö sena i höstas.

Sedan dess har familjevåldssektionen fått en utökad ledning och en förstärkning med knappt 15 utredare. Men det räcker inte enligt Ulrika Rogland.

– Vi hade idag fem barn vi skulle ta ställning till som jag bedömde som akuta. De behöver höras så fort som möjligt. Att det blir liggande gör ju att barnen riskerar att inte få det skydd de behöver. Problemet är definitivt inte löst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brott i familjer

Mer i ämnet