Jenny Fugleberg är advokat och målsägandebiträde för många kvinnor och barn i familjevåldsärenden. Hon bekräftar bilden. Foto: SVT

Advokat: ”Situationen ser ut så här”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Fugleberg är advokat och målsägandebiträde för många kvinnor och barn i familjevåldsärenden. Sara och Annas fall är långt ifrån unika, menar hon.

– Det är min verklighet. Situationen ser ut så här. Det är ett fåtal ärenden, ofta om den misstänkte sitter häktad, som det finns ett bra driv i. Det är sällan utredningarna går tillräckligt snabbt om de utreds överhuvudtaget.

Enligt Jenny Fugleberg har situationen när det gäller familjevåldsutredningarna varit svår länge. Värst har det varit det senaste året.

Brott i familjer

– Det är en fråga om rättssäkerhet både för offret och den misstänkte. Ju längre tid som förflyter från brott till beslut om åtal, desto mindre tillförlitliga blir alla parter i målet. Och många offer orkar inte vänta längre, de vill gå vidare.

Jenny Fugleberg uppskattar att hon har ett 15-tal pågående ärenden som dragit ut på tiden.

– Jag känner mig oerhört maktlös. Det finns så många både kvinnor och barn som mår otroligt dåligt. En människa som redan är ett offer, känner sig ju krängt en gång till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brott i familjer

Mer i ämnet