Anmälde inte sexövergrepp – frias

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten i Malmö ogillar åtalet mot en föreståndare på en privat förskola som väntade med att anmäla en barnskötare som hon misstänkte förgrep sig sexuellt på barnen.

Minst ett av flera sexuella övergrepp mot barn på en privat förskola i Malmö hade kunnat stoppas, om föreståndaren anmält så fort hon tog del av misstankarna, enligt åklagare Ulrika Rogland. Föreståndaren åtalades för tjänstefel. Men på måndagen ogillade tingsrätten i Malmö åtalet.

Tingsrätten anser att kvinnan varit oaktsam genom att göra en anmälan först drygt en vecka efter det att hon fått reda på misstankarna. Men gärningen bedöms som ringa.

Inte säkert övergreppen kunde förhindrats

Rätten skriver att en omedelbar anmälan inte med säkerhet inneburit att övergreppet en vecka senare hade förhindrats. Anmälan hade med största sannolikhet endast resulterat i en polisanmälan och stöd till föräldrar och barn, skriver rätten.

Tingsrätten konstaterar att föreståndaren inte bortsåg från uppgifterna som barnets pappa lämnat. Hon talade omedelbart med den utpekade anställde och försökte också att tala med barnet för att få fram mer uppgifter inför en eventuell anmälan.

Därmed kan hon inte anses uppsåtligen ha åsidosatt anmälningsskyldigheten, enligt rätten.

Barnskötaren dömdes i hovrätten för att ha våldtagit ett förskolebarn i Malmö under en vilostund. Förutom våldtäkten utsatte han två andra flickor för sexuellt övergrepp och grovt ofredande, enligt domen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.