I FC Rosengård försöker man att arbeta med fysträning för att försöka undvika skador på unga spelare. Foto: Susanne Nord

Så förebygger FC Rosengård skador hos idrottande barn

Uppdaterad
Publicerad

Barn och ungdomar tränar men rör sig mindre naturligt än vad de gjorde till exempel på 80-talet och samtidigt ökar skadorna.

FC Rosengård har hittat ett sätt att förebygga skador hos de barn som tränar hos dem.

Fotboll, handboll och innebandy har både många spelare och många av dem drabbas av idrottsskador. FC Rosengård har börjat med lite styrketräning och märker en förbättring förbättring kanske framförallt vad gäller knäskador.

Olivia Johansson och Lovisa Sjöholm Wickberg tränar med flickor 7-11 år på Malmö IP. Laget gör bland annat utfallssteg och plankan under ledning av tränaren Sandra Ekenstam. De tycker att de utanför fotbollsplanen sitter ganska mycket framför datorer och skärmar med sina kompisar.

– Jag är en sån människa som måste röra mig hela tiden annars blir jag inte så lugn, men jag tycker att det blir mindre skärmtid nu sedan jag började med fotboll, säger Olivia Johansson.

Saknat resurser

Lena Videkull är ungdomsansvarig i klubben menar att fysträning och att försöka undvika skador på unga spelare är något de alltid tyckt varit viktigt men att klubben inte haft resurser att jobba med det ordentligt, något hon ska försöka ändra på under året.

De flesta elitklubbar satsar på en bred verksamhet – det finns både barn, ungdoms och elitlag men att träna för att förebygga skador börjar de flesta inte med förrän tonåren. Och visst ser Videkull brister i barn och ungdomsverksamheten kanske framförallt i långsiktigheten med att jobb ända från barn till elit.

– Det gäller väl framförallt att ha en röd tråd – vad vill vi träna på och hur ska spelarna se ut när de blir elitspelare, vad ska de kunna?

Hon menar att det inte bara handlar om det rent fotbollstekniska utan också förmågan och styrkan att orka springa och orka stå emot skador. En balans i träningen från sexårsverksamheten och upp till A-laget.

– Jag tror att det är viktigt att påtala att det här handlar om ett arbete redan från när barnen börjar med en idrott till målsättningen som klubben har att få upp dem på A-lags nivå och där måste man vara överens och har en gemensam tanke som ligger till grund för hur man tränar, belastar och jobbar skadeförebyggande, säger sjukgymnasten Marcus Tervahauta som tar emot många skadade barn och ungdomar.

Tränar som man gjorde förr

Han tycker att klubbarna försöker men att de skulle kunna göra mycket mer. En del menar att ett stort ansvar vilar på tränarna som i många fall tränar barnen som de själva tränade för 20-30 år sedan.

– Det blir kanske inte sådär jättebra, säger Lena Videkull.

Men hon vill inte lägga ansvaret helt på tränarna utan menar att det är föreningaran som måste ta ansvaret och ge ledarna hjälp så att de hamnar rätt i träningsmetoderna.

I Sverige har vi en försiktig hållning till styrketräning för barn men tränare, föräldrar och spelare frågar efter riktlinjer. Och enligt en av Riksidrottförbundets rapporter visar att styrketräning redan för 7-8 åringar är bra. Men det handlar inte om att att lyfta vikter på gym.

Förbereder kroppen för belastning

– Jag tror att vi har varit för sena med att introducera belastande styrketräning, det har kommit strax innan det är dags att hoppa upp på seniornivå, säger Marcus Tervahauta.

Det handlar ju om att skapa förutsättningar för rörlighet och kroppskontroll så att man förbereder kroppen för belastning som kommer ju äldre man blir, enligt honom.

Lovisa Sjöholm Wickberg tycker att fotboll är det bästa som finns och att det är roligt med ett lag. Hon erkänner att det kan bli mycket skärmtid med kompisarna utanför träningarna.

Tror du det är bra eller dåligt?

– Sådär, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.