Kriminologen Manne Gerell. Foto: Mikael Nilsson/SVT Skåne

Forskare vill se större polisnärvaro

Uppdaterad
Publicerad

Det är i de fattiga och segregerade bostadsområderna som det brinner flest bilar. Det visar ny forskning

som Malmökriminologen Manne Gerell gjort.

Manne Gerell är doktorand i Kriminologi vid Malmö högskola och har sedan 2010 forskat i bränder, klotter och annan skadegörelse. Han har även tittat närmare på de senaste bilbränderna i Malmö och vad det är som gör att vissa områden är mer utsatta för dessa bränder.

Trångbodda lägenheter

– Det är i utanförskapsområden som utmärks av hög arbetslöshet, hög andel av utrikesfödda eller med föräldrar som är utrikesfödda. Med många som har bidrag, med trångboddhet och många ungdomar.

Bilbränderna i Malmö

Allt fler fordon har brunnit i just de här problemområdena som Manne Gerell beskriver och hans forskning visar på att det är en viss grupp ungomar som utför bränderna och att de flesta av dem utförs bara för nöjes skull.

”Det är kul att tända eld på bilar”

– Ungdomarna själva brukar peka på sådana saker som att det är kul, att det är spännande att göra det, men i vissa fall har det även förekommit försäkringsbedrägerier. Ibland kan det handla om att dölja ett brott, man har kanske stulit en bil eller någonting annat.

Antalet bilbränder ökade från 1990 och fram till 2009, både i Malmö och i övriga landet, men att ökningen skulle vara extra hög i Malmö är inget som Manne Gerell håller med om.

Bilbränderna har minskat

– I Malmö så har de minskat sedan 2009 då vi hade dem stora upploppen i Rosengård.

Manne Gerell har idag ingen riktigt hållbar lösning inför framtiden hur bilbränderna ska kunna minska men han menar att en större närvaro från polis och räddningstjänst kan vara en lösning.

– På kort sikt brukar det ha ganska stor effekt om polis eller andra aktörer kan göra så att det blir svårare att göra den här typen av saker utan att åka dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränderna i Malmö

Mer i ämnet