Ingen gripen för den senaste tidens bilbränder. Foto: SVT

Ingen gripen för bilbränder trots flera spår

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har ännu inte lyckats gripa någon misstänkt för de många bilbränder runtom i Malmö de senaste veckorna, men säger att man har flera spår.

Under natten till onsdag hade polispatrullerarna på marken för första gången hjälp av en helikopter. Huruvida helikoptern kommer att flyga över de drabbade områdena även i natt vill Erik Jansåker, chef för lokalpolisområde söder i Malmö, inte berätta.

– Det beror på hur utvecklingen fortgår. Vi vill inte avslöja vår laguppställning, motståndaren avslöjar ju inte sin, säger han.

Poliser från övriga Skåne hjälper till

Malmöpolisen får också stöd i form av personal från polisområdena nordvästra Skåne och södra Skåne.

– Vi har viss hjälp men hur många poliser det rör sig om vill jag inte gå in på, säger Erik Jansåker.

I måndags efterlyste polisen en 17-årig kille, boende i Malmö, misstänkt för att ha tänt eld på en polisbil på Lindängen under natten till måndagen. 17-åringen, som är känd av polisen sedan tidigare, upptäcktes på övervakningsfilmer och på filmer som florerade på sociala medier. Polisen har ännu inte fått tag i honom, men undersöker huruvida han kan vara inblandad i fler bilbränder de senaste veckorna.

Polsen har flera spår

I övrigt säger polisen att man har några spår som man arbetar med. Bland annat sågs en moped försvinna från Hårds väg där två bilar sattes i brand vid 02.30-tiden natten till idag.

Erik Jansåker flaggar för att medias uppmärksamhet kring bränderna kan trigga gärningsmännen.

– Historiskt har vi kunnat se att det har varit så. Ju större medialt intresse, desto fler blir det kanske som blir intresserade av att göra det här, säger han.

Varje fredag har lokalpolisen samverkansmöte med räddningstjänsten och andra aktörer på Rosengård. Så även nu på fredag.

– Då ska vi kolla så att de andra har har samma lägesbild som vi, nämligen att bränderna inte är en del av någon större social oro i området utan att det är enskilda händelser, säger Erik Jansåker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.