Foto: Maria Petersson

Buss började brinna i Västra hamnen i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En gasbuss började brinna strax efter lunchtid i Västra hamnen i Malmö. Röken från branden syns på långt håll i Malmö. Inga personer har skadats i samband med branden.

– Det är en gastank i bussen som börjat brinna och räddningstjänsten är på plats, säger Gunilla Jensen på SOS Alarms händelseinformation.

SVT:s reporter Bernard Mikulic var på plats vid Västra Varvsgatan och rapporterade om att flera knallar har hörts.

– Det är en stor avspärrning runt platsen där bussen står och det hörs flera smällar under tiden de släcker, säger Bernard Mikulic.

Avspärrat för släckningsarbete

Larmet om bussbranden kom klockan 13.20.

– Eftersom det är en gasbuss har vi spärrat av 200 meter runt bussen, säger Peter Kjällkvist, pressinformatör på polisen.

Ambulans skickades till platsen, men enligt polisen ska inga personer ha skadats i samband med branden.

– Inga passagerare ska ha befunnit sig i bussen när branden bröt ut och inte heller chauffören ska skadats, säger Peter Kjällkvist.

Övertänd – säkerhetsventiler utlöstes

När räddningstjänsten kom fram till platsen var bussen redan övertänd och som bilderna vittnar om var rökutvecklingen kraftig.

Gasbehållarnas säkerhetsventiler hade lösts ut, vilket innebar att gasen pyste ut. Det görs vid omkring 110 grader för att förhindra explosion.

Räddningstjänsten meddelade vid 14.30-tiden att branden var släckt, men avspärrningen behölls i ytterligare tre timmar.

– Det tog tid. Vi hade kontakt med sakkunnig på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap om gastankarna. Vi mätte för att undersöka om de fortfarande läckte, men de var helt tomma, säger Patrik Nilsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Bussen bogserades iväg från platsen vid 19-tiden.

Den utbrända bussen bogseras genom stan, här åker den förbi SVTs kontor. Foto: Niklas Gunnrin
Foto: Hanna Tibell

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.