”Ren tur att ingen dog i bussbranden”

Uppdaterad
Publicerad

Vi vet för lite om explosionsrisken när det börjar brinna i fordon med alternativa bränslen.

Det konstaterar brandförsvaret i Helsingborg efter att ha utrett den brand i februari då två stadsbussar blev helt utbrända.

En explosionsartad brand utbröt på Ättekullagatan i Helsingborg den 14 februari när en stadsbuss körde in i baken på en annan. Ingen person skadades trots att bussarna blev helt utbrända.

Bussarna, som drivs med biogas, har sina bränsletankar placerade på taket. De är utrustade med så kallade temperatursäkringar som aktiveras vid omkring 110 grader. Om tanken blir så pass varm pyser gasen ut vilket förhindrar att tanken exploderar. Vid branden på Ättekullagatan löstes båda bussarnas säkringar ut innan räddningstjänsten kom fram.

Bussarna drivs med biogas och bränsletankarna är placerade på taket. Tankarna är utrustade med så kallade temperatursäkringar som löser ut vid omkring 110 grader. Det innebär att gasen pyser ut och förhindrar att tanken exploderar. I det här fallet hade säkringarna på båda bussarna löst ut när räddningstjänsten kom till platsen.

Anna Brand är brandingenjör och står bakom utredningen om olyckan. Enligt henne kan det finnas en risk att säkringarna inte fungerar vid en mindre brand. Och frågetecknen slutar inte där: Om en bränsletank exploderar – hur långt kan den då flyga iväg?

– Det handlar om säkerhet för vår egen personal och för tredje man som befinner sig i närheten, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.