Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranter har samlats i Lundagård för att protestera mot kriget i Gaza. Foto: Otto Johansson

Studentprotesterna sprider sig till Lund – tältar i Lundagård

Uppdaterad
Publicerad

Studentprotesterna till stöd för Palestina har nu spridit sig till Lund. Tidigt på tisdagsmorgonen började demonstranter sätta upp tält i Lundagård. Poliser på platsen säger att tälten inte får vara kvar.

Sedan mitten av april har stora studentprotester ägt rum på en lång rad amerikanska universitet. På en del ställen har det blivit konfrontationer mellan demonstranter och polis och universitetsledningar har kritiserat aktionerna.

Tält och banderoller

Nu har protesterna spridit sig till svenska universitet. På tisdagen startade aktioner i bland annat Stockholm, Göteborg, Örebro och Lund.

Studentprotester mot Gazakriget

I Lund har hittills ett 50-tal personer samlats i Lundagård för att slå upp tält och sätta upp banderoller.

Ingen vill prata

Ingen av demonstranterna vill prata med media med motiveringen att det är en demokratisk sammankomst där en person inte kan vara en röst för alla.

Inget tillstånd

Polisen kommer att upprätta en anmälan om brott mot ordningslagen eftersom ingen sökt tillstånd för aktionen.

Det är Statens Fastighetsverk som äger marken.

– Vi har uppmärksammat polisen på demonstrationen, men i övrigt kommer vi inte agera, säger Maria Uggla, pressekreterare på fastighetsverket.

Få hjälp att flytta

Under förmiddagen hade polisen ett möte med Statens fastighetsverk och Lunds universitet om aktionen i Lundagård.

Till våra reportrar berättade polis på plats att de sagt till demonstranterna att plocka ihop sina tält. Därefter kommer de att få ett skriftligt beslut. Efter det kommer de att flyttas från platsen.

Uttalande från Lunds universitet

– Fredliga demonstrationer är varje samhällsmedborgares rätt och universitetet försvarar alltid denna rättighet, men man kan inte kräva att universitetet ska manifestera politiska uppfattningar eller förvänta sig att universitetet ska ta ställning i politiska frågor, skriver rektorn Erik Renström i ett blogginlägg.

Tidigare skrev vi att Statens Fastighetsverk gjort en formell polisanmälan. Det har man inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentprotester mot Gazakriget

Mer i ämnet