Delad bild. Vänster: person i skjorta vid skrivbord. Höger: stökigt restaurangkök.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöförvaltningens Arvid Nordland berättar mer om matsnusket i Malmö. Foto: SVT/Malmö miljöförvaltning

Skadedjur och felmärkta livsmedel – Malmö toppar matsnuskligan

Uppdaterad
Publicerad

Är matsnusket i Malmö värre än i till exempel Stockholm och Göteborg? Eller är kontrollerna bara tuffare mot de butiker och restauranger som hanterar livsmedel?

Klart är hursomhelst att Malmö sticker ut, sett till antalet anmärkningar som stadens krogar och mataffärer drar på sig vid miljöförvaltningens kontroller.

– Vid en handfull tillfällen varje år är det så allvarliga brister att vi får ta beslut om att stänga verksamheter, säger Arvid Nordland, tillförordnad chef för livsmedelskontroll vid miljöförvaltningen i Malmö.

Under 2024 genomfördes 2 600 kontroller i Malmö, varav 39 procent slutade med att någon form av avvikelse (anmärkning) rapporterades.

Motsvarande siffror för Göteborg och Stockholm var väsentligt lägre.

”Olika sätt att jobba”

– Vi tror inte hela skillnaden beror på hur företagen i Malmö sköter sig. Det kan finnas olikheter i hur vi jobbar i olika kommuner, säger Arvid Nordland.

Enligt honom prioriterar till exempel inspektörerna i Malmö verksamheter där det finns tecken på brister eller tidigare avvikelser.

– Det gör att sannolikheten att hitta avvikelser ökar – och det speglar sig i statistiken, menar Nordland.

Se mer i klippet om miljöförvaltningens arbete mot matsnusket i Malmö.

LIVSMEDELSKONTROLLER 2024 I STOCKHOLM, GÖTEBORG OCH MALMÖ

Malmö: 2 600 kontroller – 39 procent slutade med anmärkning.

Göteborg: 4 700 kontroller – 21 procent slutade med anmärkning.

Stockholm: 8 005 kontroller – 27 procent slutade med anmärkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.