Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studentprotester mot Israels krig i Gaza har spridit sig till en rad universitet i USA. Se vilka i videon ovan. Foto: Reuters

Så spred sig protesterna på universiteten över hela USA

Uppdaterad
Publicerad

Här är en sammanfattning av de senaste två veckorna kring de pro-palestinska protesterna på universiteten i USA.

17 april

På Columbia University i New York bildar demonstranter ett tältläger på campusområdet. Det sker efter att lärosätets rektor Nemat Shafik suttit i en utfrågning i kongressen och svarat på anklagelser om antisemitism i samband med demonstrationerna mot Israels krigföring i Gaza.

Krig mellan Israel och Hamas

Studenterna kräver att universitetet klipper banden med israeliska institutioner och företag.

18 april

Polisen rensar tältlägret i ett försök att upplösa demonstrationen och över 100 personer grips. Händelsen väcker stor uppmärksamhet och inspirerar studenter runt om i USA att protestera.

22 april

Spänningarna växer mellan olika studentgrupper som samlats på skolorna. På Columbia University uppger judiska studenter att de utsatts för antisemitism. Universitet övergår till distansundervisning.

President Joe Biden uttalar sig och försöker lugna ned situationen genom att möta båda sidor:

– Jag fördömer de antisemitiska protesterna. . . Jag fördömer också dem som inte förstår vad som sker med palestinierna.

29 april

Under dagarna som följer har hundratals studenter gripits när polis river upp de tältläger som satts upp. Vissa skolor har börjat stänga av studenter som fortsätter att delta i protesterna.

Columbia University ger ett ultimatum till studenterna om att upplösa tältlägret.

30 april

Dussintals studenter på Columbia University trotsar kravet och tar protesterna ett steg längre. En av huvudbyggnaderna, ”Hamilton Hall”, ockuperas och ingångarna barrikaderas.

Senare samma dag tillkallar universitetet polis, som stormar byggnaden och tömmer det på studenter. Samtidigt rivs även det stora tältlägret på campus.

1 maj

Timmar efter upprensningen vid Columbia University urartar studentprotesterna vid UCLA på den amerikanska västkusten. En grupp motdemonstranter försöker riva de läger pro-palestinska studenter satt upp och våldsamma sammandrabbningar uppstår.

Senare på onsdagen förklarar polismyndigheten sammankomsten vid UCLA som ”olaglig”, enligt uppgifter till CNN. Något de vanligtvis gör innan de beordrar individer att skingras eller bli gripna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet