Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se sammandrabbningarna mellan New York-polisen och demonstranterna på Colombia University. Foto: SPENCER PLATT

Sammandrabbningar vid pro-palestinska studentprotester

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen slog polisen till mot propalestinska studenter i bland annat Los Angeles och New York. Enligt New Yorks borgmästare Eric Adams har hundratals personer gripits.

– Det finns en rörelse för att radikalisera unga människor, säger Eric Adams.

Under tisdagen lämnade en större grupp protesterande studenter sitt tältläger på campus och började ockupera Hamilton Hall vid Columbia University i New York.

Tidigt på onsdagen gick poliser in i Hamilton Hall och tömde byggnaden på demonstranter. Amerikanska medier rapporterar att flera studenter greps vid ingripandet.

Krig mellan Israel och Hamas

”Beslutet att vända sig till till New Yorks polis var ett svar på demonstranternas agerande, inte den sak som de förespråkar. Vi har gjort det klart att livet på campus inte kan avbrytas ständigt av demonstranter som bryter mot reglerna och lagen”, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Polisen hade vid lunch svenskt tid frihetsberövat omkring 230 personer vid Columbia University, enligt CNN. Ytterligare ett dussintal gripanden har genomförts vid City College of New York, i samma delstat.

UCLA och Arizona

Vid University of California, UCLA, i Los Angeles har demonstranter och motdemonstranter drabbat samman på morgonen, svensk tid. ”Fruktansvärda våldshandlingar inträffade i lägret i kväll” säger skolans rektor som kallat på polisförstärkning.

Det är även oroligt vid University of Arizona i Tucson. Där har polisen använt någon form av kemiskt irriterande ämne mot demonstrationerna och de uppmanar invånare att undvika området.

Flera gripna och avstängda

Liknande studentilska har i två veckor kokat på många platser i USA. Aktivisterna vänder sig främst mot det stora antalet dödade i Israels krigföring i Gaza och det civila lidande som pågår, en utveckling som beskrivs som folkmord.

Vid demonstrationerna ställs även krav på att lärosätena slutar handla med Israel eller bolag som stödjer Israel.

Under måndagen började Columbia University dessutom stänga av studenter som vägrar lämna campusområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet